Cena zlata prekonala nový rekord 2300 USD za uncu

04.04.2024 Celý región

Hongkong 4. apríla (TASR) - Cena zlata dosiahla vo štvrtok nový rekord, keď prelomila 2300 USD za troyskú uncu (31,1 g). Cenu žltého kovu naďalej nahor tlači geopolitické napätie a signály z americkej centrálnej banky, že tento rok pristúpi k zníženiu úrokových sadzieb napriek tomu, že termín zatiaľ nie je jasný. TASR o tom informuje na základe správy agentúr AFP a Reuters.

Spotová cena zlata dosiahla vo štvrtok 2304,09 USD (2136,78 eura) za uncu a prvýkrát aj prekročila hranicu 2300 USD/unca. Neskôr časť zisku vymazala a pohybovala sa tesne nad 2299 USD/unca. Rekordné hodnoty pritom cena zlata dosahuje celý posledný týždeň, keď každý deň od štvrtka 28. marca zaznamenáva nové maximá.

K rastu cien zlata prispievajú správy z USA, že centrálna banka naďalej plánuje tento rok znížiť úrokové sadzby. Popularita zlata sa však zvyšuje aj v súvislosti s rastúcim geopolitickým napätím, keďže obchodníci každý deň sledujú krízu na Blízkom východe a pokračujúcu vojnu na Ukrajine.

Trhy zároveň vyčkávajú na informácie o vývoji na americkom pracovnom trhu, ktoré americké ministerstvo práce zverejní v piatok 5. apríla. Tie by mohli naznačiť, či Fed pristúpi k zníženiu úrokových sadzieb skôr, alebo v neskoršom období.

(1 EUR = 1,0783 USD)
 

Vyberte región